01-november-2021

Zó voorkom je een burnout!

Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Vitaliteit, voor de ene mens een belangrijk onderdeel van het leven, voor de ander iets wat hij of zij voor lief neemt. En dan is er nog de categorie mensen die ergens wel het belang van vitaliteit beseffen, maar die ondertussen vinden dat ze daar geen tijd voor hebben. Met als sussende gedachte dat het ‘nu allemaal nog wel gaat’, of ‘ik ga daar in de toekomst echt wel een keer aan werken’…. 

Bottom line is dat (het werken aan) vitaliteit eigenlijk geen keuze is, maar een wezenlijk onderdeel van een gezond en vruchtbaar leven. Als mens betekent het een prettiger leven met meer mogelijkheden, en ook een grotere veerkracht (zie ook hieronder). Als ondernemer of werknemer betekent het meer energie, focus en ook hier weer een grotere veerkracht, d.w.z. het beter om kunnen gaan met knelpunten, tegenvallers en problemen. Vitaliteit en veerkracht, onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dus o zo de moeite waard om aan te werken. Maar hoe?
Omdat vitaliteit een breed begrip is, en ik met name ben gespecialiseerd in stressvermindering en stresspreventie wil ik me in dit artikel graag hierop richten. Stressvermindering en -preventie speelt een belangrijke rol als het gaat over het versterken van vitaliteit, en ik vertel hier graag meer over. Allereerst deel ik graag iets over de wijze waarop ik dat in mijn huidige werk toepas. Daarnaast ga ik ook graag verder in op de inhoud, in de vorm van een paar praktische tips waar je als lezer en mede ondernemer je voordeel mee kunt doen. En ken je iemand in je omgeving die hier baat bij zou hebben, en dan wordt het delen van dit artikel zeer op prijs gesteld.

Stresspreventie en carrièrecoaching
Lange tijd heb ik me gespecialiseerd in stresspreventie, vitaliteit en de begeleiding bij een burn out. Inmiddels is de focus ogenschijnlijk verlegd; veel van mijn klanten komen bij mij omdat ze willen werken aan het versterken van hun leiderschap, personal branding, omdat ze een (dreigend) conflict hebben, of omdat ze hulp zoeken bij de overstap naar een andere baan of zelfs een andere carrière. Pas bij de intake, en soms zelfs daarna, blijkt stress soms een enorm struikelblok te zijn. En dan komt altijd de ‘kip of ei’ vraag naar voren. Is stress oorzaak of gevolg van het feit dat het op het werk niet goed gaat? 

Aanpak
Als coach ga ik altijd voor optimaal resultaat, en is het noodzaak om bij aanvang scherp te krijgen wat er nodig is om het coachingstraject succesvol te laten zijn. Met andere woorden; welke doelen dienen er te worden bereikt en welke problemen moeten hierbij eventueel worden opgelost? Dit lijkt voor de hand liggend, maar zeker bij cliënten waar sprake is van een meer complex vraagstuk, is belangrijk alle factoren eerst boven tafel te krijgen. 

Als het even kan kiezen we voor een dubbele focus: het aanpakken van de problemen op het werk of het onderzoek naar mogelijke nieuwe loopbaanpaden, en daarnaast het verminderen van de stress, door o.a. oefeningen, opdrachten en aanbrengen van (kleine) veranderingen in het dagelijks leven. Ik heb echter ook cliënten waar de stress zo hoog is, dat het de focus wegneemt, de blik vertroebelt, of er domweg niet meer voldoende energie is. Is dat het geval, dan werken we eerst een tijdje aan het weer terugvinden van de rust en opbouwen van energie, zodat er weer een goede basis ontstaat voor volgende stappen.

Werken aan stressvermindering? Succes verzekerd!
Het begeleiden van mensen bij het verminderen van stress geeft me enorm veel voldoening. Het is relatief eenvoudig, en erg leuk om mee bezig te zijn, want het effect is meestal direct merkbaar. Maar hoe bevredigend ook, het mooist blijft het natuurlijk om dit soort stress te voorkomen. 

Ook als begeleiding van een coach nog niet nodig is, kan al wel raadzaam zijn om te werken aan stressvermindering, en daarmee voorkomen van mogelijke uitval. 

Hoe voorkom je te grote stress; tips en aandachtspunten

1.      Herken stresssignalen en neem ze serieus!
Ken je dat? Je voelt je niet helemaal ontspannen, niet je oude zelf, en ook je omgeving probeert je voorzichtig van wat feedback te voorzien. Maar het valt wel mee toch? Het is tijdelijk, volgende week (als die ene klus af is, als ik weer wat meer heb geslapen) gaat het weer beter. Maar is dat zo? Bij twijfel, kijk eens naar bovenstaand lijstje. Herken je er iets in? Neem het serieus! 

overzicht stresssignalen
                             
 2.      Durf te veranderen
Als je jezelf in een paar van bovenstaande punten herkent, vraag je dan af wat je hieraan gaat doen. Durf bijvoorbeeld nee te zeggen op nieuwe klussen, deadlines te verplaatsen, afspraken af te zeggen. Of zoek hulp, online of met behulp van een coach. Op mijn website www.wegnaarsucces vind je een aantal handige oefeningen, en op mijn YouTube kanaal Weg naar Succes Simone Verlaan vind je handige filmpjes met tips en oefeningen om je stress te verlagen.

3.      Vitaliteit als basis van veerkracht
Zoals ik eerder in dit artikel al noemde zijn vitaliteit en veerkracht onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe groter de vitaliteit, hoe groter de veerkracht. Maar waar past stress in dit verhaal? Ik legde eerder al uit dat stressverlaging een positief effect heeft op je vitaliteit. Maar andersom geldt ook, door te werken aan je vitaliteit, ben je minder vatbaar voor stress.
 

5 tips vitaliteit
       
 Hoe vitaler hoe veerkrachtiger 
Als je aandacht besteed aan bovenstaande punten werk je actief aan je vitaliteit met alle al eerdergenoemde voordelen van dien. Maar ook vergroot je hiermee je veerkracht. Hoe vitaler, hoe veerkrachtiger, en daarmee hoe minder last je zult hebben van tegenslagen, moeilijke situaties en problemen. Daarmee bedoel ik niet dat je deze niet op je pad zult vinden, want tegenslagen en problemen horen immers bij het leven en ook bij de uitdagingen van het ondernemerschap. Je zult er echter beter het hoofd aan kunnen bieden, in plaats van stress en zorgen zul je je focus leggen op oplossingen en wat niet op te lossen valt kunnen loslaten.    
 
Conclusie
Vitaliteit, als ondernemer, als medewerker en gewoon als mens, we kunnen niet zonder. Met alle voordelen die het ons biedt, zowel in de kwaliteit van ons dagelijks leven als in ons functioneren in ons werk, het echt de moeite waard om hier dagelijks aandacht aan te besteden. Met een heldere focus en voldoende energie weet je wat je nodig hebt en zul je slagen in het bereiken van je doelen.

Pagina 1 van 3  > >>

17-augustus-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Uit je comfortzone 
Door een overname komen een paar honderd mensen op straat te staan. Als de eerste schok is weggeëbd, en het verlies is verwerkt, vragen de medewerkers zich vervolgens af: “Maar wat nu…, Hoe kom ik aan een nieuwe baan…?”
Een van de vragen die naar voren komen is “hoe verkoop ik mezelf?” Omdat ik hier veel ervaring mee heb word ik gevraagd om de medewerkers hierop te gaan trainen en coachen.

Een van de vragen die het meest wordt gesteld is is "hoe verkoop ik mezelf?" (een andere veel gestelde vraag is "welke baan past bij mij...."; zie hiervoor mijn artikelen over dit thema)
Inmiddels heb ik meer dan 20 workshops verzorgd waarin dit thema aan de orde komt, en een aantal van de tips deel ik graag met jou. Jezelf verkopen, ook wel omschreven als Personal branding, komt eigenlijk meer op het ervoor zorgen dat je gezien, gehoord en serieus genomen wordt. Maar hoe doe je dat?
28-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met deze twee handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 2.
24-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met 2 handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 1.  

04-februari-2022
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Kun jij wel wat extra veerkracht gebruiken? Omdat je veel op je bordje hebt, je verlies hebt geleden, een verandering doormaakt....
Met onderstaande tips werk je op een eenvoudige en effectieve manier aan je veerkracht.
04-januari-2022
Categorie: Werkgeluk
Ingezonden door: Wegnaarsucces

vleugels groeien
We hebben er allemaal wel eens mee te maken, met macht en machtsspelletjes. In een vorig artikel schreef ik over mijn ervaringen aan de onderhandelingstafel, maar ook in de organisaties waar ik zelf heb gewerkt kwam ik er mee in aanraking. Soms frustrerend, soms ronduit schadelijk, maar het komt overal voor. Er mee om kunnen gaan is noodzakelijk als je carrière wilt maken of in ieder geval met meer plezier en zelfvertrouwen wilt werken. Neem mijn cliënt M. Ongevraagd werd ze onderdeel van een vervelend machtsspel. In eerste instantie heeft ze daar erg veel last van gehad, maar uiteindelijk is ze er, mede dankzij het versterken van haar Personal Brand, krachtiger en wijzer uitgekomen. Hieronder volgt haar verhaal....