News

05-februari-2021

Hoe word je een goede netwerker (ook als dat niet bij je past)?

Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Netwerkers krijgen meer voor elkaar. Ze regelen gesprekken, banen of opdrachten en allemaal schijnbaar zonder moeite. Maar wat als je het gevoel hebt dat je daar niet voor in de wieg gelegd bent? Betekent dat automatisch dat je je erbij neer moet leggen dat je kansen mist? 

Nee natuurlijk! Want netwerken is te leren. Met onderstaande tips en adviezen kom je al een heel eind!


Wie is jouw netwerk?

Simpel gezegd bestaat jouw netwerk uit alle mensen die je kent…. Natuurlijk heb je daarin verschillende sub-netwerken, zoals je zakelijke contacten, je vriendennetwerk, familie, kennissen, mensen uit je vrijwilligersnetwerk, je hobby- of sportclub etc...  Misschien lijkt het voor de hand liggend om als je een carrièrevraag hebt, je hierbij te richten op je zakelijke netwerk en dat kan zeker nuttig zijn. Maar onderschat ook niet de kracht van andere netwerken! Want je sportmaatje werkt misschien wel bij dat bedrijf waar jij in geïnteresseerd bent, een familielid werkt misschien wel in de sector waar jij meer van wilt weten, en de kennis die je bij de buurtborrel spreekt kent misschien wel een interessante recruiter of wervings-en selectiebureau. 

Bouw aan je netwerk
Als je je netwerk wilt gaan benutten betekent dat hulp vragen. Nu is de eerste en gouden regel van netwerken dat je moet beginnen met geven, en niet met nemen. Daarom is het handig als je start met het tonen van interesse in de mensen in je netwerk, voor zover je dat natuurlijk al niet doet, en dat ook vol te houden. Dat betekent het actief onderhouden van je netwerk, waardoor je investeert in je relatie. Maar wat als je daar (nog) niet zo actief in bent? Als je net begint met netwerken? Ook dan kun je gelijk aan de slag. Er zullen er altijd mensen zijn die jou willen helpen, de zogenaamde gunfactor. Het gaat dan om mensen die jou al kennen, jou of je verhaal interessant vinden, of je treft iemand die gewoon behulpzaam wil zijn, en dat zijn er velen! Je weet natuurlijk nooit zeker of en zo ja een netwerkcontact je iets gaat opleveren, maar je kunt wel een aantal dingen doen die je kansen vergroten.

Hoe zet je je netwerk effectief in en vergroot je je kansen?
Hierbij zijn een paar zaken belangrijk om rekening mee te houden.

1.     Maak duidelijk wat je hulpvraag is, waar ben jij naar op zoek?
Mensen gaan pas echt met je meedenken als ze begrijpen waar je naar op zoek bent en daarmee begint netwerken dus bij jezelf. Pas als jij je vraag helder hebt kun je het ook aan anderen uitleggen. Maak je hulpvraag daarom zo concreet mogelijk. Wat je ook zoekt en hoever je hier ook in bent, maak duidelijk waar je staat en wat je nodig hebt. Ben je je bijvoorbeeld nog aan het oriënteren? Laat dat weten aan je netwerk. Bedenk wat je vraag is; wil je meer weten over een bepaalde functie, of over een sector? Dan zou een gesprek in een mogelijk interessante organisatie, of met iemand die een functie bekleedt waarvan jij wilt onderzoeken of dat iets voor jou zou zijn, heel zinvol kunnen zijn.

2.     Gebruik je online en offline netwerk
Je kunt zowel online als offline werken, beide zijn effectief, maar ze moeten wel bij je passen. Dat gezegd hebbend, als je echt verder wilt komen dan vraagt het wellicht van je om uit je comfortzone te stappen, om dingen te gaan doen die je in eerste instantie ongemakkelijk of spannend vindt. Zelf heb ik het bijvoorbeeld ook echt moeten leren, en ook mijn klanten zijn hier niet allemaal van nature goed in. Maar met een beetje oefening en een slimme aanpak behalen ze uiteindelijk wel de mooiste resultaten!

3.     Waar begin je?
Hét platform om online te netwerken is LinkedIn. Het is hiervoor bedoeld, dus het benaderen van iemand in jouw netwerk voor een advies of gesprek wordt heel normaal gevonden en is daarmee laagdrempelig. Niet iedereen wordt hier gelijk enthousiast van, maar geef het een kans. Of denk eens aan bijvoorbeeld Instagram en (afhankelijk van wat je zoekt) eventueel Facebook. Loop je hier niet warm voor?

Offline zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals congressen of speciale netwerkbijeenkomsten. Maar eigenlijk is de wereld hierbij je platform. Ook dus de mensen die je privé ontmoet kunnen je verder helpen, denk hierbij aan de voorbeelden die ik in het begin noemde, de ontmoeting op de sportclub, de buurtborrel of bij een familie-uitje. Houd dus je ogen en oren voortdurend open, wees alert op kansen.

4.     Bereid het voor!
Sommige mensen lijkt het netwerken heel spontaan af te gaan, en in een enkel geval is dat ook zo. Maar meestal is dat schijn en zijn het mensen die gewoon heel goed hebben nagedacht over wat zij nodig hebben. Ze zijn dus heel goed voorbereid. Zoals ik al eerder zei; je netwerk kan veel voor je betekenen, mits je duidelijk maakt waar je naar op zoek bent. Ga je mensen ontmoeten of heb je een afspraak voor een gesprek? Bereid je goed voor, bedenk een aantal vragen en vraag ook door. Wees zo gericht mogelijk, maar als je nog in het begin staat van je zoektocht maak dat dan ook duidelijk. Vraag om mee te denken, vraag om ideeën, tips en suggesties. Mensen vinden het vaak leuk om juist in de oriëntatiefase mee te denken. En vraag vooral om doorverwijzingen. Zo leidt de ene afspraak soms tot de volgende, en wie weet waar die weer toe leidt.

5.     Houd het persoonlijk
Een goede voorbereiding betekent niet dat het een ingewikkeld of formeel verhaal moet worden, het gaat om jou. Juist het ongedwongen vertellen over je vragen en twijfels, je enthousiasme en je ambities maakt je een interessante gesprekspartner. Je wekt interesse, betrokkenheid en daaruit volgt vaak de bereidheid om je te helpen. Of daar in ieder geval over mee te denken.

6.     Houd overzicht
Sommige mensen hebben een geheugen dat fungeert als een geweldige database. Hoor jij daar niet bij, houdt dan een overzicht bij van je netwerkactiviteiten. In een Excel bestandje of in een schriftje, maar maak het toegankelijk, overzichtelijk en makkelijk bij te houden. Als je eenmaal contact hebt gelegd, interesse hebt gewekt en iemand heeft je iets toegezegd (om erover na te denken of iets na te vragen…) leg dat dan daarin vast. Hoe positief je gesprekspartner wellicht ook heeft gereageerd, op het moment dat je het gesprek beëindigt zijn er vaak weer andere dingen die de aandacht vragen. Begin er nog eens over bij een volgende ontmoeting, bel of mail nog een keer na, en leg het vast. Dit betekent niet dat je opdringerig moet worden of iemand moet gaan stalken, maar wees ook zeker niet te bescheiden. Ik geloof dat veel kansen blijven liggen door te grote bescheidenheid of onzekerheid, of gewoon door slordigheid. Zonde! Zorg dat je in de picture blijft, en dat je de controle houdt over je activiteiten. 

En dan is er nog maar een stap te nemen, en dat is beginnen. Benader je netwerk en bouw het verder uit. Op zijn minst levert het je leuke contacten en/of gesprekken op, maar wie weet gaat het je ook nog wat meer opleveren. 



Je hebt niets te verliezen, maar heel veel te winnen!

 

Behoefte aan meer tips of advies, of wil je eens een netwerkgesprek met mij oefenen? Neem dan even contact op.

 


Vorige pagina: Modules
Volgende pagina: Menu Manager