04-februari-2022

10 tips om je Veerkracht te versterken

Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Kun jij wel wat extra veerkracht gebruiken? Omdat je veel op je bordje hebt, je verlies hebt geleden, een verandering doormaakt....
Met onderstaande tips werk je op een eenvoudige en effectieve manier aan je veerkracht.

1.      Goed is goed genoeg

Ken je dat, je hebt iets voor elkaar gekregen, maar in plaats van tevreden gaan zitten blijf je maar malen. “Had het niet beter gekund, meer, mooier, langer, groter, met een nog beter resultaat, als je maar…”
Kijk niet naar wat je niet hebt gedaan, maar naar wat je wel hebt gedaan. En wees daar tevreden mee. Goed is goed genoeg, en goed genoeg is ook gewoon goed! 

2.      Wees dankbaar

Er is vast veel om je zorgen over te maken, maar let je wel genoeg op wat er wel is? We zijn geneigd om veel voor lief te nemen, maar kijk eens om je heen. Wat heb jij om dankbaar voor te zijn? Maak eens een lijstje, als je er even de tijd voor neemt, en echt goed kijkt, verras je jezelf waarschijnlijk met hoe lang dat lijstje is.

3.      Wees positief

Ben jij iemand die zaken positief formuleert of eerder negatief? Je kunt alles van twee kanten belichten, kwestie van focus. Probeer het zelf maar eens; heb jij iets waar je je zorgen over maakt of over opwindt? Probeer er eens een positieve tegenhanger tegen te vinden. Het gaat hierbij niet om echt verdriet of rouw, natuurlijk verdienen dergelijke emoties ook alle ruimte. Maar blijf er niet in hangen, en probeer overige zaken als frustraties, irritaties en teleurstellingen niet te veel aandacht te geven, maar vooral te letten op wat er wel goed gaat en mooi en fijn is. Hoe meer je daar op let, hoe meer je het ziet!  

4.      Ken je kracht

We zijn beter in het benoemen van onze tekortkomingen en fouten dan in het benoemen van onze sterke kanten. Maar als je daar je aandacht eens op richt? Kun je er dan een aantal benoemen? Leuk en effectief om mee te oefenen, zo versterk je jezelf. Hoe meer je je bewust bent van je eigen kracht en sterke eigenschappen, hoe meer vertrouwen je erin zult hebben dat je lastige situaties het hoofd kunt bieden. 

5.      Vier je successen

Wat heb jij vandaag allemaal weer voor elkaar gekregen? Heb je daar al bij stilgestaan? En dan heb ik het niet alleen over de grote zaken, alhoewel die natuurlijk ook de moeite waard zijn om te vieren. Maar ook kleine dingen, de rapportage die je af hebt gemaakt, de tevreden klant, een goed gesprek met je kind, een ouder, buurman, vriend die je blij hebt gemaakt, de poes die je hebt gered, het telefoongesprek waar je tegenop zag dat je eindelijk hebt gevoerd. Goed gedaan! Successen en succesjes, ze zijn er iedere dag, de kunst is om ze te herkennen en te vieren.   

6.      Focus

Je hebt hem al eerder langs zien komen, maar omdat hij zo belangrijk is benoem ik hem hier nog een keer apart. Het gaat hier om een mindset. Om het maken van een keuze. Waar richt je je aandacht op, waar denk je over na, let je op, praat je over? Gedurende de dag heb je hier talloze keuzemogelijkheden voor. Focus je op dat wat er goed gaat, mooi en waardevol is en energie geeft!

7.      Innerlijke rust

Door te werken aan de bovenstaande punten werk je al aan het vergroten van je innerlijke rust. Maar andersom werkt het ook; door meer innerlijke rust zijn de andere punten ook makkelijker te realiseren. Daarom een pleidooi voor het vinden van manieren voor het versterken van innerlijke rust die bij jou passen. Denk hierbij eens aan Yoga, Meditatie, wandelingen in de natuur, luisteren naar muziek…. Het is een kwestie van uitproberen en ervaren. Zelf heb ik veel baat bij meditatie, zoals bijvoorbeeld die van Eckhart Tolle (te vinden op YouTube). 

8.      Vitaliteit

Deze is onlosmakelijk verbonden met veerkracht. Je zou kunnen zeggen dat het de basis is. Zorg dus voor jezelf en werk indien nodig aan het vergroten van je vitaliteit, in de vorm van gezond eten, voldoende bewegen en een goede nachtrust.  Kijk wat bij jou past, en ook hierbij geldt, iedere stap die je zet is er een. En vier je succes, lees vooral punt 5 nog eens!

9.      Denk in oplossingen

Natuurlijk zijn er ook reële zorgen en problemen die moeten worden opgelost. Maar blijf niet te lang hangen in gepieker en je zorgen maken, richt je aandacht op de oplossing. Wat is eraan te doen, hoe kun je het oplossen, verbeteren, leuker maken? Deze focus is niet alleen effectiever, maar heeft ook meer energie en het besef dat je invloed kunt uitoefenen. Dat geeft kracht.

10.   Doe goed

Ken je dat gevoel dat je iets voor een ander doet, en je daar zelf ook beter door voelt? Uit onderzoek blijkt dat iets goeds doen een positief effect heeft op je eigen welbevinden. Denk bijvoorbeeld aan een vriendelijke daad, een bijdrage aan een goed doel of je inzetten voor het milieu. Het hoeft hierbij niet te gaan om grote gebaren, ook kleine acties hebben een positief effect. Kijk om je heen, benut de kansen om goed te doen en ervaar het positieve effect aan beide kanten. 

Tot slot

Bovenstaande tips zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en onderzoek en mijn eigen ervaring als trainer en coach. Het is een waardevol lijstje, maar er is vast nog meer te bedenken. Ga vooral op onderzoek uit en probeer wat voor jou werkt. En deel jouw eigen positieve ervaringen met anderen. Dan breng je gelijk een aantal van bovenstaande punten in de praktijk en het werkt versterkend en inspirerend!  En ben je op zoek naar concrete oefeningen, kijk dan eens op de pagina oefeningen of op mijn youtubekanaal voor praktische tips en meer inspiratie.

Pagina 1 van 3  > >>

28-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met deze twee handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 2.
24-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met 2 handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 1.  

04-februari-2022
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Kun jij wel wat extra veerkracht gebruiken? Omdat je veel op je bordje hebt, je verlies hebt geleden, een verandering doormaakt....
Met onderstaande tips werk je op een eenvoudige en effectieve manier aan je veerkracht.
04-januari-2022
Categorie: Werkgeluk
Ingezonden door: Wegnaarsucces

vleugels groeien
We hebben er allemaal wel eens mee te maken, met macht en machtsspelletjes. In een vorig artikel schreef ik over mijn ervaringen aan de onderhandelingstafel, maar ook in de organisaties waar ik zelf heb gewerkt kwam ik er mee in aanraking. Soms frustrerend, soms ronduit schadelijk, maar het komt overal voor. Er mee om kunnen gaan is noodzakelijk als je carrière wilt maken of in ieder geval met meer plezier en zelfvertrouwen wilt werken. Neem mijn cliënt M. Ongevraagd werd ze onderdeel van een vervelend machtsspel. In eerste instantie heeft ze daar erg veel last van gehad, maar uiteindelijk is ze er, mede dankzij het versterken van haar Personal Brand, krachtiger en wijzer uitgekomen. Hieronder volgt haar verhaal....
01-november-2021
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Vitaliteit, voor de ene mens een belangrijk onderdeel van het leven, voor de ander iets wat hij of zij voor lief neemt. En dan is er nog de categorie mensen die ergens wel het belang van vitaliteit beseffen, maar die ondertussen vinden dat ze daar geen tijd voor hebben. Met als sussende gedachte dat het ‘nu allemaal nog wel gaat’, of ‘ik ga daar in de toekomst echt wel een keer aan werken’…. 

Bottom line is dat (het werken aan) vitaliteit eigenlijk geen keuze is, maar een wezenlijk onderdeel van een gezond en vruchtbaar leven. Als mens betekent het een prettiger leven met meer mogelijkheden, en ook een grotere veerkracht (zie ook hieronder). Als ondernemer of werknemer betekent het meer energie, focus en ook hier weer een grotere veerkracht, d.w.z. het beter om kunnen gaan met knelpunten, tegenvallers en problemen. Vitaliteit en veerkracht, onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dus o zo de moeite waard om aan te werken. Maar hoe?