28-februari-2022

CHECKLIST 2; Succesvol sollicitatiegesprek - voorbereiding overig

Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met deze twee handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 2.
Non-verbaal
Sta stil bij je houding, stemgebruik, kortom je gehele presentatie
Veel van de communicatie, en dus van de informatie die overgebracht wordt gebeurt non-verbaal. Oefen met een open, aandachtige houding, een rustige en krachtig stemgebruik, en oogcontact. 

Wees alert op hoe je overkomt en vraag feedback
Vraag feedback op zowel je sterke kanten als op eventuele aandachtspunten. Maar let op: neem geen rol aan die niet bij je past! Dan wordt het krampachtig, niet overtuigend, en werkt averechts. Wees je dus enerzijds bewust van je sterke kanten, en kies daarnaast zo nodig een of twee aandachtspunten. Oefen hiermee. Of plan een oefensessie met mij in. Leuk om te doen en heel effectief!

Mentaal
Ken jezelf; kies de voorbereiding die jou verder gaat helpen
Welke type ben jij? De gemakkelijke, die al snel denkt dat het goed is? Neem het dan nog een keer allemaal door. Je kunt veel lastige situaties tijdens het gesprek voorkomen met een goede voorbereiding. Ben je iemand die juist de lat heel hoog legt? Spreek dan met jezelf af wanneer je stopt. Perfect bestaat niet, op een gegeven moment is het goed genoeg. Neem ook tijd om tot rust te komen en op te laden. 

Zorg voor een helder hoofd
Zorg zo mogelijk (de dag) van tevoren voor activiteiten waar je energie uit haalt. Zoek afleiding, inspiratie, beweging. Doe iets wat je een goed gevoel geeft.

Laat je stressniveau niet ongemerkt oplopen, ontspan bewust
Stress is niet effectief, het werkt eerder averechts. Zorg dat je goed bent voorbereid, meer kun je niet doen. 

Maak je niet druk om een slechte nachtrust de nacht voor je gesprek
Slecht slapen voor een sollicitatiegesprek hoort erbij. Maak je hier niet druk om, het zal geen effect hebben op je prestatie! Je bent namelijk prima in staat om een goede prestatie te leveren na een slechte nachtrust. Als je je moe of niet gefocust voelt, is dat niet vanwege slaaptekort, maar doordat je je te druk maakt over je slaapgebrek. Accepteer het, laat het los, en je zult zien dat je er geen last van hebt. 

Last van zenuwen? Doe ontspanningsoefeningen 
Een hele eenvoudige maar super effectieve oefening is "de 3 A's", de uitleg vind je hier. Doe deze oefening van tevoren, maar ook vlak voor en zelfs tijdens een gesprek kan het je nog van pas komen! Echt een hele handige, ik heb er zelf ook nog steeds veel aan.

Beschouw je gesprek als een kans
Lukt het niet is er niets verloren, dan ben je in ieder geval weer een ervaring rijker. Gebruik het dan om van te leren voor een volgende keer.

Werk aan je zelfvertrouwen 
Focus je op je kwaliteiten, je sterke kanten, je successen, en pak bijvoorbeeld je STARR uitwerkingen er nog eens bij. (zie hiervoor checklist deel 1). Overtuig jezelf. En vergeet niet dat naast je competenties en werkervaring ook je motivatie, passie en gedrevenheid of enthousiasme gewaardeerd worden. 

Ga uit van gelijkwaardigheid
Een sollicitatiegesprek is altijd tweerichtingsverkeer. Het gaat er niet alleen om de ander van jouw geschiktheid te overtuigen, je gaat ook onderzoeken of jij zelf wel deze baan en organisatie bij jou vindt passen. Tip; Bekijk de video “de beste tip voor een sollicitatiegesprek”

Evalueer na afloop 
Werk uit wat jij goed vond gaan, waar je trots op bent en wat er leuk en positief was aan het gesprek. En schrijf vervolgens op wat je een volgende keer anders zou doen. Beide inzichten zijn waardevol en gaan je weer helpen bij je volgende gesprek.

Meer tips voor een optimale inhoudelijke voorbereiding? Gebruik dan ook deze checklist.

En wil je het nu echt goed aanpakken? Boek dan gelijk een oefensessie, of vraag meer informatie aan.

Pagina 1 van 3  > >>

28-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met deze twee handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 2.
24-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met 2 handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 1.  

04-februari-2022
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Kun jij wel wat extra veerkracht gebruiken? Omdat je veel op je bordje hebt, je verlies hebt geleden, een verandering doormaakt....
Met onderstaande tips werk je op een eenvoudige en effectieve manier aan je veerkracht.
04-januari-2022
Categorie: Werkgeluk
Ingezonden door: Wegnaarsucces

vleugels groeien
We hebben er allemaal wel eens mee te maken, met macht en machtsspelletjes. In een vorig artikel schreef ik over mijn ervaringen aan de onderhandelingstafel, maar ook in de organisaties waar ik zelf heb gewerkt kwam ik er mee in aanraking. Soms frustrerend, soms ronduit schadelijk, maar het komt overal voor. Er mee om kunnen gaan is noodzakelijk als je carrière wilt maken of in ieder geval met meer plezier en zelfvertrouwen wilt werken. Neem mijn cliënt M. Ongevraagd werd ze onderdeel van een vervelend machtsspel. In eerste instantie heeft ze daar erg veel last van gehad, maar uiteindelijk is ze er, mede dankzij het versterken van haar Personal Brand, krachtiger en wijzer uitgekomen. Hieronder volgt haar verhaal....
01-november-2021
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Vitaliteit, voor de ene mens een belangrijk onderdeel van het leven, voor de ander iets wat hij of zij voor lief neemt. En dan is er nog de categorie mensen die ergens wel het belang van vitaliteit beseffen, maar die ondertussen vinden dat ze daar geen tijd voor hebben. Met als sussende gedachte dat het ‘nu allemaal nog wel gaat’, of ‘ik ga daar in de toekomst echt wel een keer aan werken’…. 

Bottom line is dat (het werken aan) vitaliteit eigenlijk geen keuze is, maar een wezenlijk onderdeel van een gezond en vruchtbaar leven. Als mens betekent het een prettiger leven met meer mogelijkheden, en ook een grotere veerkracht (zie ook hieronder). Als ondernemer of werknemer betekent het meer energie, focus en ook hier weer een grotere veerkracht, d.w.z. het beter om kunnen gaan met knelpunten, tegenvallers en problemen. Vitaliteit en veerkracht, onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dus o zo de moeite waard om aan te werken. Maar hoe?