24-februari-2022

CHECKLIST 1 succesvol sollicitatiegesprek - inhoudelijke voorbereiding

Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met 2 handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 1.  

Inhoudelijke voorbereiding

Lees je van tevoren zeer grondig in

Dat heb je natuurlijk al gedaan bij schrijven van je brief, maar verdiep je zo nodig nog verder in het bedrijf en bestudeer de website. Zoek uit (via LinkedIn) of je er mensen kent (als je dat nog niet hebt gedaan). Lees de vacature nog een keer heel goed door, zin voor zin, woord voor woord. Lees ook je cv en brief nog een keer heel goed door. Lijkt voor de hand liggend, maar is het niet.

Bereid je voor op vragen over jouw geschiktheid voor de functie

Neem alle gevraagde competenties, omschreven taken, functie-eisen etc., heel goed door. Voldoe jij hieraan? En zo ja, waarom? Waar blijkt dat uit? Loop alles echt stuk voor stuk na.

Werk antwoorden uit, en zorg voor een goede onderbouwing

Gebruik hierbij overtuigende argumenten, werk met voorbeelden uit je eigen ervaring. Heb je geen relevante werkervaring, kijk dan ook naar je nevenactiviteiten of privéleven.

Maak gebruik van de STARR - methodiek

Kijk hier voor stapsgewijze uitleg van de STARR.

Bereid je voor op vragen over jouw persoonlijkheid 

Denk hierbij aan vragen zoals welk type collega je bent, je meest sterke eigenschap en valkuilen, iets waar je trots op bent, je achtergrond, wat je heeft gevormd, etc. 

Lastige vragen

Denk hierbij bijvoorbeeld aan je motivatie voor een carrièreswitch, gebrek aan ervaring of gat op je cv. Maar bedenk ook casussen; hoe zou jij probleem x oplossen? Je kunt niet alles bedenken, maar bedenk situaties die in deze functie kunnen voorkomen.
Tip: Bekijk ook de checklist “voorbeeldvragen sollicitatiegesprek".

Welke informatie heb je zelf nodig

Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over het bedrijf, hun visie, het team waar je in komt te werken, het product of dienst, of het verloop van de procedure. Maar denk ook aan ontwikkelmogelijkheden of promotiekansen. Stel vragen en vraag zo nodig door.

Hardop oefenen is effectief

Beperk je bij je voorbereiding niet tot het bedenken van antwoorden of het uitwerken op papier. Iets uitspreken is wezenlijk anders en het helpt enorm als je dat al een paar keer gedaan hebt voor je in gesprek gaat. Oefen met iemand anders, in je eentje, of plan een oefensessie met mij, dat kan live maar ook online.

Meer lezen? Bekijk dan ook deze checklist voor meer handige tips.

Wil je het nu echt goed aanpakken? Boek dan een oefensessie of vraag informatie aan.

Pagina 1 van 3  > >>

28-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met deze twee handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 2.
24-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met 2 handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 1.  

04-februari-2022
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Kun jij wel wat extra veerkracht gebruiken? Omdat je veel op je bordje hebt, je verlies hebt geleden, een verandering doormaakt....
Met onderstaande tips werk je op een eenvoudige en effectieve manier aan je veerkracht.
04-januari-2022
Categorie: Werkgeluk
Ingezonden door: Wegnaarsucces

vleugels groeien
We hebben er allemaal wel eens mee te maken, met macht en machtsspelletjes. In een vorig artikel schreef ik over mijn ervaringen aan de onderhandelingstafel, maar ook in de organisaties waar ik zelf heb gewerkt kwam ik er mee in aanraking. Soms frustrerend, soms ronduit schadelijk, maar het komt overal voor. Er mee om kunnen gaan is noodzakelijk als je carrière wilt maken of in ieder geval met meer plezier en zelfvertrouwen wilt werken. Neem mijn cliënt M. Ongevraagd werd ze onderdeel van een vervelend machtsspel. In eerste instantie heeft ze daar erg veel last van gehad, maar uiteindelijk is ze er, mede dankzij het versterken van haar Personal Brand, krachtiger en wijzer uitgekomen. Hieronder volgt haar verhaal....
01-november-2021
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Vitaliteit, voor de ene mens een belangrijk onderdeel van het leven, voor de ander iets wat hij of zij voor lief neemt. En dan is er nog de categorie mensen die ergens wel het belang van vitaliteit beseffen, maar die ondertussen vinden dat ze daar geen tijd voor hebben. Met als sussende gedachte dat het ‘nu allemaal nog wel gaat’, of ‘ik ga daar in de toekomst echt wel een keer aan werken’…. 

Bottom line is dat (het werken aan) vitaliteit eigenlijk geen keuze is, maar een wezenlijk onderdeel van een gezond en vruchtbaar leven. Als mens betekent het een prettiger leven met meer mogelijkheden, en ook een grotere veerkracht (zie ook hieronder). Als ondernemer of werknemer betekent het meer energie, focus en ook hier weer een grotere veerkracht, d.w.z. het beter om kunnen gaan met knelpunten, tegenvallers en problemen. Vitaliteit en veerkracht, onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dus o zo de moeite waard om aan te werken. Maar hoe?